CPO als oplossing voor kleinschalige nieuwbouw?

4-11-2013

Woensdag 30 oktober 2013 heeft de Gelderse Studiekring voor Ruimtelijke Ordening (GSRO) haar bijeenkomst over CPO/Bouwen in eigen beheer gehouden. Saskia Bongers is lid van de programmaraad van de GSRO en heeft de avond georganiseerd. Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap  (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij particulieren gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Door in een zo vroeg stadium mee te bepalen wat en hoe er gebouwd gaat worden, kunnen de woningen precies voldoen aan de individuele wensen van de deelnemers. Tijdens deze zeer inspirerende avond met levendige en enthousiasmerende verhalen hebben we de grote voordelen van het bouwen in eigen beheer gehoord. 

Ga voor het volledige verslag van de avond naar de website van de GSRO

 

 

Deelname OOR2013

27-5-2013

De uitbreidingslocatie Zuidbroek in Apeldoorn is dit jaar het studiegebied voor de Ontwerpsessies Openbare Ruimte (OOR). Saskia Bongers heeft tijdens OOR2013 leiding gegeven aan een projectteam bestaande uit studenten van verschillende studierichtingen. De casus Zuidbroek leent zich goed voor het inzetten van multidisciplinaire ontwerpteams en past bovendien helemaal in deze tijd van lagere groei. Een substantieel deel van het bouwprogramma is geschrapt. Hoe maak je het stedenbouwkundig plan af en vul je de vrijkomende gronden zo in dat het ruimtelijke kwaliteit toevoegt aan het geheel? 

 Ga voor meer informatie naar het studieproject OOR2013 -Apeldoorn Zuidbroek-

 

Realisatie natuureducatieve speel- en ontmoetingstuin De Tovercirkel komt dichterbij…

7-5-2013

De Tovercirkel, een openbare Jenaplanschool in Malden,  wil de herinrichting van het schoolplein aangrijpen om het plein een belangrijke rol te laten vervullen in het kader van ontmoetingen in de wijk, natuureducatie en avontuurlijk spelen.

Op de speelplaats aan de oostkant van de school hebben  een aantal jaren noodlokalen gestaan. Deze zijn nu weg waardoor er momenteel een kaal betegeld plein ligt voor de kinderen van groep  5 t/m 8. Voor de herinrichting van dit schoolplein is een ontwerp gemaakt door Bongers Landschap. Samen met kinderen, ouders en wijkbewoners is er voor gekozen om van dit terrein een natuureducatieve speel- en ontmoetingstuin voor alle kinderen en volwassenen uit de wijk te maken. Naast een eigen inbreng van de school wordt voor de realisatie van de plannen een beroep gedaan op een aantal fondsen. Goed nieuws is dat een Scharrelpleinsubsidie van Jantje Beton en een financiële bijdrage door de gemeente Heumen is toegekend.

>Ga voor meer informatie naar het project Schoolplein Tovercirkel Malden

 

Activiteit Samen Doen

28-3-2013

Samen Doen maakt mooi en groen: Omwonenden van het Lierdal, gelegen tussen Malden en Molenhoek, verbinden zich met het landschap ‘bij hen om de hoek’. Zij werken gezamenlijk aan de belevings- en landschapskwaliteit door aanleg van lage hagen en nieuwe looproutes. In dit kader heeft Bongers Landschap samen met zo’n twintig andere vrijwilligers mee heggen geplant in het Lierdal tijdens de nationale vrijwilligersactie NLdoet. 

 

Eervolle onderscheiding De Vluchtheuvel aan De Geest in Beek

28-3-2013

Door stichting Monument en Landschap in Ubbergen worden iedere twee jaar de Monumentenprijzen en de Ton Gijsbers Monumentenprijs uitgereikt. Ze zijn bedoeld voor eigenaren of organisaties die zich sterk maken voor monumenten en landschap. Er is geen geldprijs aan verbonden, het is vooral een aanmoediging en beloning voor wie ‘actief en met respect’ met bezit of landschap omgaat. De jury beoordeelde voor deze editie (2011-2012) 38 objecten. Appartementen gebouw De Vluchtheuvel uit het project De Geest viel in de prijzen en kreeg een Eervolle Onderscheiding.

Ga voor meer  informatie naar het project De Geest Beek-Ubbergen